Stan | Nowy |
Dostępna Ilość | 11 Sztuk |
Przesyłka | Darmowa Dostawa |
Żeby zobaczyć dane użytkownika Zaloguj się |
Opcja | Koszt |
Autor R. Niżnikowski, M. Z. Kowalski, E. Strzelec
for. A-5, opr. miękka, 108 str., kolorowe wkładki
Od pewnego czasu obserwuje się w Polsce rosnące zainteresowanie chowem kóz w małych grupach, gdzie zwierzęta wykorzystywane są nie tylko produkcyjnie, lecz również jako towarzyszące człowiekowi np. w gospodarstwach agroturystycznych. Prezentowana książka charakteryzuje m.in. rasy kóz (różnych kierunków użytkowych), ich rozród, odchów koźląt, żywienie, pomieszczenia i ich wyposażenie oraz możliwości domowego przetwórstwa pozyskanych surowców, ochronę zdrowia tych zwierząt i podstawy pracy hodowlanej.
Spis treści
Wstęp
Znaczenie chowu kóz
Podstawy genetyki i pracy hodowlanej u kóz
Podstawowe wiadomości z dziedziny genetyki zwierząt
Bezrożność a zaburzenia rozrodu u kóz
Podstawy prowadzenia selekcji
Jak prowadzić selekcję
O doborze kóz i kozłów do rozrodu
Metody kojarzenia
Metody krzyżowania
Podstawy chowu kóz
Rasy kóz
Mleczny kierunek użytkowy
Mięsny kierunek użytkowy
Wełnisty kierunek użytkowy
Puchowy kierunek użytkowy
Kierunek wszechstronnie użytkowy
Żywienie kóz mlecznych
Zapotrzebowanie kóz na składniki pokarmowe
Pasze w żywieniu kóz
Żywienie w poszczególnych okresach fizjologicznych .
Rozród kóz
Odchów koźląt
Pojenie siarą
Naturalny odchów koźląt
System sztucznego odchowu koźląt
Pasze stałe w odchowie koźląt
Odsądzanie
Żywienie młodzieży hodowlanej
Tucz koźląt
Systemy tuczu koźląt
Użytkowanie kóz
Użytkowanie mleczne
Użytkowanie mięsne
Użytkowanie wełniste i puchowe
Skóry kozie
Obornik kozi
Pomieszczenia i ich wyposażenie
Prace wykonywane w trakcie roku
Transport kóz
Możliwości przydomowego przetwórstwa pozyskanych surowców
Ochrona zdrowia kóz
Zachowanie chorej kozy
Choroby kóz
Literatura