Login: Hasło:
Platforma Transakcji Barterowych
...
Jesteś w: Bartersi.pl / Książki i komiksy / Technologia mleka spożywczego /
1 pkt = 1 zł

Kup punkty

Barter: Technologia mleka spożywczego

nr. Oferty : 879

StanNowy
Dostępna Ilość1 Sztuk
PrzesyłkaOpcje Dostawy
Żeby zobaczyć dane użytkownika
Zaloguj się
szt.
Wycena 19 pkt [?]
Opcje Dostawy
OpcjaKosztOpcjaKoszt
List Ekonomiczny Polecony8 pktPaczka Pocztowa Ekonomiczna12 pkt

Spis treści

Rodzaje mleka spożywczego

1. Definicja mleka spożywczego

2. Mleko surowe

3. Mleko pasteryzowane

4. Mleko sterylizowane

Technologia produkcji mleka spożywczego pasteryzowanego

1. Odbiór i klasyfikacja surowca

2. Schładzanie i magazynowanie wstępne

3. Oczyszczanie

4. Homogenizacja

5. Normalizacja

6. Pasteryzacja

Mikroflora mleka pasteryzowanego

Wpływ pasteryzacji na mikroflorę mleka

Systemy pasteryzacji

Wpływ pasteryzacji na enzymy i substancje hamujące Wpływ pasteryzacji na witaminy

Wpływ pasteryzacji na białka, układ soli mineralnych i kwasowość mleka

Wpływ pasteryzacji na zdolność podstojową mleka

Zalecany sposób pasteryzacji mleka spożywczego

7. Chłodzenie i przechowywanie przed rozlewem

8. Rozlew

9. Znakowanie

10. Przechowywanie

Technologia produkcji mleka sterylizowanego

1. Sterylizacja mleka w hermetycznych opakowaniach

2. Sterylizacja mleka w przepływie i aseptyczny rozlew Urządzenia do sterylizacji mleka w przepływie

Urządzenia do sterylnego pakowania mleka

Trwałość mleka produkowanego systemem UHT oraz jego cechy organoleptyczne i wartość odżywcza Sterylizacja mleka systemem dwustopniowym

IV. Higiena produkcji mleka spożywczego

1. Środki myjące i dezynfekcyjne

2. Mycie i dezynfekcja maszyn, urządzeń i sprzętu

mleczarskiego

Ogólne zasady mycia i dezynfekcji

Sposoby przeprowadzania mycia i dezynfekcji

Mycie ręczne

Mycie mechaniczne

Mycie automatyczne w obiegu zamkniętym

3. Higiena osobista pracowników

4. Higiena pomieszczeń produkcyjnych i magazynowych oraz otoczenia zakładu

V. Kontrola techniczna procesu produkcyjnego

mleka spożywczego

1. Badanie surowca

Badanie cech mleka będących kryteriami przyjęcia

Badanie cech mleka kwalifikujących go do odpowiedniej klasy jakościowej

2. Kontrola głównych czynności technologicznych

3. Badanie i ocena gotowego produktu

Bibliografia

Korzystając z serwisu, akceptujesz jego Regulamin | ProApps.pl - Kluczbork & IrdPoland.pl
Polityka plików Cookies | Polityka prywatności | Barter