Stan | Nowy |
Dostępna Ilość | 11 Sztuk |
Przesyłka | Opcje Dostawy |
Żeby zobaczyć dane użytkownika Zaloguj się |
Opcja | Koszt | Paczka Pocztowa Ekonomiczna | 12 pkt |
Autor S. Pawlik
180 str.
Spis treści:
l. Historia i znaczenie produkcji koncentratów mlecznych
II. Mleko jako surowiec
III. Dostawa i odbiór mleka surowego oraz jego wstępne
magazynowanie
IV. Urządzenia i aparaty stosowane w produkcji koncentratów
mlecznych
1. Urządzenia wyparne
Budowa wyparki
Typy wyparek i ich charakterystyka
Ogólne zasady pracy i obsługi wyparek
2. Suszarki
Suszarki walcowe
Suszarki rozpyłowe
Budowa suszarki rozpyłowej
Rodzaje suszarek rozpyłowych i ich charakterystyka
Ogólne zasady pracy i obsługi suszarek rozpyłowych
Suszarka rozpyłowo-fluidyzacyjna
3. Urządzenia do produkcji mleka w proszku szybko
rozpuszczającego się
4. Urządzenia do przesiewania, chłodzenia, transportu
i przechowywania suchych produktów mlecznych
5. Mieszalniki do produktów sypkich
6. Urządzenia sterylizujące
7. Krystalizator
8. Homogenizator
9. Urządzenie do ultrafiltracji
10. Maszyny pakujące
V. Technologia wyrobu produktów zagęszczonych i suszonych
1. Mleko zagęszczone słodzone
Kontrola i dokumentacja procesu technologicznego
wyrobu mleka zagęszczonego słodzonego
Wymagania jakościowe i ocena gotowego produktu
Wady mleka zagęszczonego słodzonego i zapobieganie
ich powstawaniu
Wady smaku i zapachu
Wady konsystencji i struktury
Wady barwy i wyglądu
2. Mleko zagęszczone niesłodzone
Kontrola i dokumentacja procesu technologicznego
wyrobu mleka zagęszczonego niesłodzonego
Wymagania jakościowe i ocena gotowego produktu
Wady mleka zagęszczonego niesłodzonego i sposoby zapobiegania ich powstawaniu
Wady smaku i zapachu
Wady struktury i konsystencji
Wady barwy i wyglądu
3. Inne produkty zagęszczone
4. Mleko w proszku
Kontrola i dokumentacja procesu technologicznego
wyrobu mleka w proszku
Wymagania jakościowe i ocena gotowego produktu
Wady mleka w proszku i sposoby zapobiegania ich powstawaniu
5. Mleko w proszku szybko rozpuszczające się (instant)
Mleko w proszku odtłuszczone instant
Mleko w proszku odtłuszczone granulowane
Mleko w proszku pełne instant
Wymagania jakościowe i ocena gotowego produktu
6. Produkty mleczne dla niemowląt
Wymagania jakościowe i ocena mleka oraz modyfikowanej mieszanki
7. Koncentrat białek mleka w proszku (KBM)
Wymagania jakościowe i ocena (KBM)
8. Koncentrat białek serwatkowych w proszku (KBS)
Wymagania jakościowe i ocena (KBS)
9. Serwatka w proszku niehigroskopijna
Wymagania jakościowe i ocena serwatki w proszku niehigroskopijnej
10. Lody w proszku
Wymagania jakościowe i ocena lodów w proszku
11. Preparaty mlekozastępcze
12. Kazeinian i białczan
Technologia wyrobu kazeinianu sodowego
Technologia wyrobu białczanu sodowego
VI. Higiena produkcji
1. Higiena pomieszczeń produkcyjnych i magazynowych
2. Higiena osobista pracowników